γεωγραφικη

Αναδρομη

Οι ακτές της  Χαλκιδικής, περιβάλονται από καταπληκτικές παραλίες μήκους 500 χιλιομέτρων, οι λόφοι και τα βουνάτης είναι  καταπράσινα με πυκνά δάση. Αν και απέχει μία ώρα μονάχα από τη Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική είναι ένας φυσικός παράδεισος, ανέγγιχτος από τις βλαβερές συνέπειες της σύγχρονης τεχνολογίας και πολιτισμού. Ένα τόπος αντιθέσεων, όπου ατελείωτες, αμμώδεις παραλίες εναλλάσσονται με ειδυλλιακούς κολπίσκους πλαισιωμένους από βράχους. Ο αέρας είναι αρωματισμένος από τα δάση με τα έλατα και την αλμύρα της θάλασσας.

Το κλίμα της Χαλκιδικής είναι μαλακό. Είναι τυπικά Μεσογειακό, με μεγάλα, ζεστά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες. Το Αιγαίο Πέλαγος που αγκαλιάζει τις ακτές των τριών ποδιών της Χαλκιδικής (Κασσάνδρα, Σιθωνία, και Άθως) στέλνει το δροσερό του αεράκι στους λόφους της ενδοχώρας.

Το ελαφρύ, πλούσιο σε ποτάσιο, αμμοπηλώδες έδαφος της Χαλκιδικής χαρακτηρίζεται από υπέδαφος πλούσιο σε ασβέστιο, καλή δομή και υδατοπερατότητα. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν εξαιρετική βάση για την ανάπτυξη των σταφυλιών, ενισχύοντας τα αρώματα των κρασιών που παράγονται από αυτά και συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση του γευστικού τους χαρακτήρα. 
 

Αξιοθέατα

• Το Άγιο Όρος

• Η Ολυμπιάδα, ειδυλλιακό ψαροχώρι

• Τα χωριά Γομάτι και Μεγάλη Παναγιά. Διαδρομή από φαντασμαγορικά τοπία. 

• Το Σπήλαιο των Πετραλώνων, με σταλαγμίτες και σταλακτίτες. Εδώ ανακαλύφθηκε απολιθωμένο κρανίου ανθρώπου ηλικίας 700.000 ετών.

• η διώρυγα της Ποτίδαιας
 

ΣΙΘΩΝΙΑ - Η Σιθωνία βρίσκεται στη μεσαία χερσόνησο της Χαλκιδικής .

Κατά την περιήγησή σας στην περιοχή της Σιθωνίας θα έχετε τη δυνατότητα να θαυμάσετε ατέλειωτα μαγευτικά τοπία, γραφικά λιμανάκια, θαυμάσιες χρυσαφένιες παραλίες, μοναχικούς ορμίσκους πλάι σε ελαιώνες, καταπράσινα λιβάδια και δάση, γαλήνια ψαροχώρια, αλλά και εκπληκτική αρχιτεκτονική σε σπίτια και εκκλησίες. 

Όταν θα βρίσκεστε στη Σιθωνία θα διαπιστώσετε ότι κάθε μέρος που συναντάτε είναι τόσο διαφορετικό, τόσο μοναδικό και θελκτικό. Ολες οι περιοχές όπως το Βατοπέδι, Μεταμόρφωση, Νικήτη, Αγιος Νικόλαος, Πυργαδίκια, Σάρτη, Νέος Μαρμαράς, Βουρβουρού, Ορμος Παναγιάς και Συκιά θα σας συνεπάρουν. 

Μια περιήγηση σ' αυτά τα χωριά θα σας γεμίσει με καινούριες εμπειρίες και εκπληκτικές εικόνες από τη λαϊκή αρχιτεκτονική των σπιτιών στην Ορμύλια, τις υπέροχες πευκόφυτες αμμουδιές της Νικήτης και της Μεταμόρφωσης, τα στενά σοκάκια και τις λουλουδιασμένες πλατείες στον Αγιο Νικόλαο και τα νησιώτικα χαρακτηριστικά στα Πυργαδίκια, στη Βουρβουρού και στον Ορμο Παναγιάς.

Στη Σιθωνία θα βρείτε χρυσές παραλίες ιδανικές για κολύμπι και ηλιοθεραπεία όπως του Αγίου Νικολάου, της Βουρβουρούς, του Νέου Μαρμαρά, της Νικήτης, της Σάρτης, της Συκιάς, καθώς και στις περιοχές Καλαμίτσι, Πορτο Κουφό, Τορώνη και στον όρμο Παναγιάς.